Praktijkdag: De do’s-and-don’ts van een goed politieverhoor, inclusief het verhoor van psychopaten
Inclusief het nieuwe handboek!
Samenvatting
In hoeverre verschilt een verhoor als de verhoorde psychopathische of andere trekjes heeft? Hoe kan men een psychopaat herkennen? Wat zijn de do’s-and-don'ts bij zo’n verhoor?
Om het verhoor van een psychopaat goed te kunnen vergelijken met andere verhoren, organiseren we het thema politieverhoor ditmaal in het format van een volledige dag. Het eerste deel gaat over de basistraining en over het stappenplan van het verhoorschema. Aan de hand van concrete voorbeelden leer je waarmee je tijdens een verhoor rekening moet houden, wat de positie is van de verhoorder, of de 'good cop/bad cop'-methode echt bestaat en andere bekende truken. Hoe leg je contact met de verhoorde? Hoe kan je garant staan voor de bewijswaarde van een verhoor? Enz.
Het tweede deel gaat dieper in op de persoonlijkheidskenmerken van een psychopaat en een toetsing van zijn verhoor aan het stappenplan. Zijn wij allemaal psychopaat of is dat een fabeltje? Hoe kunnen we een verhoor opbouwen dat zinvol is naar bewijswaarde in een onderzoek?
Spreker Philippe Descans toont aan dat het noodzakelijk is dat de verhoorder sterk in zijn schoenen staat om op een wettelijke basis een (bruikbaar) verhoor te kunnen doen. Dit maakt hem/haar ook zelfverzekerder en zorgt voor een evenwichtige balans tussen de verhoorder en de verhoorde.
Elke deelnemer krijgt na afloop ook het gloednieuwe Handboek Politieverhoor mee naar huis!
Erkend als baremische opleiding en erkend door IGO.
Schrijf drie personen in van eenzelfde organisatie, en de vierde persoon mag gratis deelnemen.
Deze opleiding is voorbehouden voor:
Politie en magistraten
Over de spreker:
Philippe Descans is teamchef bij de lokale recherche in Lokeren en aanvullend verhoorcoach en docent verhoortechnieken.